آزمایشگاه آنالیز شیمیایی

آزمایشگاه آنالیز شیمیایی شرکت نواندیشان شیمی آزمون شامل دستگاه های زیر می باشد :

دستگاه کجلدال

اصول روش کجلدال :

کجلدال یا کلدال ( Kjeldahl ) نام یک روش شیمیایی برای اندازه گیری کمی مقدار نیتروژن در مواد آلی و معدنی است. 

این روش توسط یوهان کلدال در سال 1883 کشف شد و از آن زمان تاکنون برای تعیین نیتروژن در مواد غذایی، خاک، آب و سایر نمونه ها استفاده می شود.  این روش شامل سه مرحله اصلی است: هضم، تقطیر و تیتراسیون. در مرحله هضم، نمونه در حضور اسید سولفوریک و کاتالیزور گرم می‌شود تا نیتروژن آلی به آمونیاک تبدیل شود. سپس آمونیاک تقطیر می‌شود و در نهایت با استفاده از تیتراسیون، میزان نیتروژن محاسبه می‌شود.

                                                                        کجلدال 

مرحله هضم :

در روش کجلدال، مرحله هضم برای تجزیه نیتروژن در نمونه‌های آلی با استفاده از محلول اسید غلیظ صورت می‌گیرد. این امر با جوشاندن یک نمونه همگن در اسید سولفوریک غلیظ و کاتالیزورهایی مانند سولفات مس و سولفات سدیم در دمای بالا انجام می‌شود تا ازت موجود در نمونه به صورت آمونیوم سولفات تبدیل شود.. نمونه باید به مدت 2 تا 3 ساعت (با توجه به ماهیت نمونه) در دمای 300 درجه سانتیگراد بر روی گرم‌کننده قرار بگیرد تا هضم صورت بگیرد. پس از سرد شدن، به آن آب مقطر اضافه می‌شود تا محلول شفاف شود.

مرحله تقطیر :

در روش کجلدال، مرحله تقطیر جهت جداسازی آمونیاک از محلول صورت می‌گیرد. در این قسمت از فرآیند محلول حاصل از هضم با سود یا پتاس قلیایی شده و گاز آمونیاک آزاد می شود. این گاز با عبور از یک مبرد به مایع تبدیل شده و در یک ارلن محتوی اسید بوریک یا هیدروکلریک جمع آوری می شود.این مرحله معمولاً با استفاده از یک دستگاه تقطیر انجام می‌شود که می‌تواند به صورت نیمه‌اتوماتیک یا کاملاً اتوماتیک باشد. در دستگاه تقطیر نیمه‌اتوماتیک، فرآیند تقطیر به طور کامل اتوماتیک است ولی فرآیند تیتراسیون به صورت دستی انجام می‌شود. اما در دستگاه تقطیر کاملاً اتوماتیک، هر دو فرآیند تقطیر و تیتراسیون به طور کاملاً اتوماتیک انجام می‌شود.

مرحله تیتراسیون :

در مرحله تیتراسیون روش کجلدال، بورات آمونیوم که در مرحله قبلی تشکیل شده است، با استفاده از اسید هیدروکلریک نرمال تیتر می‌شود. این تیتراسیون به منظور تعیین میزان آمونیاک موجود در نمونه انجام می‌شود. پس از انجام مراحل تیتراسیون، میزان نیتروژن محاسبه می‌شود. 
در مرحله تیتراسیون، محلول اسیدی حاصل از تقطیر با یک معرف مانند متیل رد رنگ داده و با یک اسید یا باز استاندارد تیتر می شود تا مقدار ازت موجود در نمونه مشخص شود.

محدوده‌ کاربرد دستگاه کجلدال :

در این آزمایشگاه دستگاه کجلدال جهت شناسایی و اندازه گیری نیتروژن در کود کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد.

 

                                                          دور کجلدال 

 

دستگاه کشش سطحی (تانسیومتر)

اصول روش کشش سطحی (تانسیومتر) :

تانسیومتر یک دستگاه  اندازه گیری است که برای اندازه گیری تنش و فشار درمواد استفاده می‌شود. این دستگاه معمولا به صورت یک سنسور یا ترازوی الکترونیکی عمل می‌کند و می‌تواند تغییرات کوچک در اندازه گیری تنش و فشار را تشخیص دهد. تنسیومترها در صنایع مختلف مانند صنایع خودروسازی، هوافضا، ساخت و ساز، پزشکی و دیگر صنایع استفاده می‌شود. تانسیومترها می‌توانند به صورت دستی یا اتوماتیک عمل کرده  و معمولا از مواد مقاوم و دقیق ساخته شده اند تا بتوانند در شرایط سخت و تحت فشار کار کنند.

زمانی که یک مولکول درون سیال قرار دارد، نیروهای بین مولکولی از تمام جهات به آن مولکول وارد می‌شود و در نتیجه برایند نیروهای وارد بر آن برابر با صفر است. اما زمانی که مولکول در سطح قرار گرفته باشد، نیروهای بین مولکولی از پایین و طرفین به آن وارد می‌شود و نیروی خالص به سمت پایین به آن وارد می‌شود.برآیند این نیروها، نیروی عمود بر سطح به سمت داخل مایع است. این نیرو را، نیروی کشش سطحی گویند. یکی از موارد مصرف دستگاه تانسیومتر اندازه گیری کشش سطحی مایعات است.با اندازه گیری کشش سطحی مایعات می توان میزان تعامل مایع با سطح و میزان چسبندگی مایعات به سطوح دیگر را مشخص کرد. میزان کشش سطحی می تواند در صنایعی مانند رنگ، جوهر، چسب و یا هر مایع کاربردی در صنعت مورد استفاده قرار گیرد. اندازه گیری کشش سطحی از طریق علمی و دقیق تنها از طریق دستگاه است که می تواند در صنایع مختلف کاربرد زیادی داشته باشد. در این روش نیروی لازم برای جدا کردن یک حلقه‌ی نازک از سیم پلاتین از سطح یک مایع اندازه گیری می‌شود. نیروی کشش سطحی، نیرویی به سمت پایین بر حلقه وارد می‌کند و برای جدا کردن حلقه باید نیروی در خلاف جهت بر حلقه وارد کنیم. با استفاده از محاسبات ریاضی میزان کشش سطحی بدست می آید.

 TENSIO 

محدوده‌ کاربرد دستگاه کشش سطحی (تانسیومتر) :

در این آزمایشگاه دستگاه کشش سطحی جهت اندازه گیری کشش سطحی و بین سطحی مایعات و جامدات مورد استفاده قرار می گیرد.

 WhatsApp Image 2025-04-09 at 10-33-51 AM